Näin uudiskohteen ja vanhan talon huoltomaalaus eroaa toisistaan.

Uudiskohteen ja huoltomaalauksen erot koskevat lähtökohtaisesti työvaiheita, jotka suoritetaan ennen itse maalausta. Uudiskohteessa taloa ei tarvitse yleensä pestä ja se on huoltomaalausta halvempi.  Usein nykytalot ovat tehtaalla pohjamaalattuja ja parhaassa tapauksessa välimaalattu, jolloin useimmiten riittää pintojen kertaalleen maalaus. Pohjamaalatut- ja raakalaudat on hyvä maalata kahteen kertaan mikäli välimaalausta ei ole tehtaalta valmiiksi tehty. Maalinvalinta on keskeinen osa onnistunutta maalausprojektia, joten tehtaalta tulee aina varmistaa heidän käyttämä maali. Usein tehtaat käyttävät vesiohenteisia maaleja, joiden päälle ei voi maalata öljymaaleja.


Uusi puupinta olisi hyvä maalata mahdollisimman pian sen pystytyksen jälkeen. Lopullinen maalaus saattaa välillä venyä esimerkiksi vuodenaikojen vuoksi. Pyri tekemään pohjustukset ja pohjamaalaukset mahdollisimman pian pystytyksen jälkeen välttyäksesi suuremmilta pohjatöiltä ennen lopullista maalausta. Maalaamattomaan raakalautaan muodostuu nopeasti mustia pilkkuja, mutta niiden muodostuminen voidaan estää tehokkaasti pohjusteella ja pohjamaalauksella. Mustapilkkunen poistaminen maalaamatomasta raakalaudasta on työlästä ja aikaavievää. Uudiskohteen ensimmäinen maalauskerta luo pohjan kohteen pinnoille tulevaisuuteen, joten uudiskohteen maalaus on ensiarvoisen tärkeää tehdä laadukkaasti.

Vanhan puutalon huoltomaalaus


Vanhan talon huoltomaalaus pitää sisällään eri työvaiheita. Lähes jokainen huoltomaalaus alkaa maalattavien pintojen pesemisellä. Pesun jälkeen vuorossa on hilseilevien kohtien puhdistaminen mekaanisesta. Kaikki puhdistetut kohdat tulee paikkamaalata, sillä paikkamaalaaminen parantaa maalin tarttuvuutta ja vähentää pintojen epätasaisuutta. Pohjatöiden jälkeen vuorossa on pintamaalaus kertaalleen. Maalattavat pinnat tulee maalata kahteen kertaan ainoastaan värivaihdon yhteydessä. Maalauksessa haluamme välttää liian paksuja kerroksia, sillä useasti maalattu tai paksu maalikerros hilseilee herkemmin.Ennne maalauksen aloittamista kannattaa tarkistaa pinnat mahdollisten lahovaurioiden varalta. Kaikki pehmentyneet laudat tulee uusia, sillä maali irtoaa niistä kohdista nopeasti eikä se suojaa rakenteita toivotulla tavalla.


Vanhan puutalon maalauksessa tulee olla tarkkana maalin valinnan kanssa. Usein talot ovat maalattu useita kertoja, jonka vuoksi oikean maalin valinta korostuu entisestään. Väärän maalin valinta johtaa pahimmillaan maalin kuplimiseen ja irtoamiseen. Tietoa vanhasta maalista löytyy usein talokirjasta, mutta se voidaan tarvittaessa tarkistaa laboratoriossa maalinäytteestä. Epäselvissä tilanteissa kannattaa aina ottaa yhteyttä ammattilaiseen, jotta käytössä on varmasti oikeanlainen maali. Lue lisää maalin tunnistamisesta Tikkurilalta.

Huomioi myös nämä asiat, kun maalaat puutaloa


Huolehdi, että sää on sopiva talon maalaukselle. Maalien tuoteselosteesta löytyy kuivumisajat sekä vaatimukset maalauksen olosuhteista. Lisäksi oikeanlaiset ja laadukkaat työvälineet helpottavat maalaustyötä merkittävästi.

Maa­la­anko it­se vai tilaanko am­mat­ti­lai­sen?


Puutalon maalauksen tulessa ajankohtaiseksi on tehtävä päätös: maalaanko itse vai tilaanko työn ammattilaiselta? Itse tekemällä voi säästää rahaa, mutta aikaa maalaukseen menee runsaasti. Omalla työllä ei myöskään ole takuuta. Ammattilaisen työstä on mahdollista saada kotitalousvähennystä, joka on merkittävä apu maalausta ulkoistavalle.


Tilatessasi työn ammattilaiselta säästät huomattavasti omaa aikaa ja vaivaa, sekä saat työlle takuun. 

  • Miksi puutalo maalataan?

    Ilman maalia hirsinen tai laudoitettu puutalon ulkoverhous harmaantuu ja kelottuu. Siinä ei ole mitään vikaa jos sitä halutaan. Värillä luodaan kuitenkin pinnoille hieno ulkoasu ja suojataan verhous. Värin lisäksi maalatut puupinnat pysyvät kunnossa ja säilyttävät arvonsa. Puutalon maalaus usein nostaa kohteen arvoa. 

  • Millä puutalo maalataan?

    Puutalon maalaukseen suosittelemme luonnollisesti kohteeseen sopivia maaleja, muovittomia koska niillä on selviä etuja ns. muovimaaleihin. Muovittomilla maaleilla varmistetaan talon hengittävyys. Näin julkisivu ei myöskään kerrytä kosteutta.

  • Mitä puutalon maalaaminen maksaa?

    Tähän oleellisesti vaikuttaa talon koko, sijainti ja työmäärä. 

    Puutalon maalaus maksaa yleensä 4 000 € - 12 000 €. Eli hintahaitari on suuri. Toki hintaan vaikuttaa myös tekeekö maalauksen itse vai teettääkö työn ammattilaisella. 

Me teemme puutalon maalauksia ja muita talomaalauksia Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Pirkanmaan alueella. Kysy rohkeasti lisää.

05 Feb, 2024
Etsitkö luotettavaa maalaria projektillesi?
14 Dec, 2023
Moni miettii sitä miten kauan talon maalaus kestää? Vastaamme tässä artikkelissa yleisimpiin kysymyksiin maalauksen kestoon liittyen.
13 Dec, 2023
Tällä sivulla voit lukea lisää rapatun talon maalaamisesta
13 Dec, 2023
Maalasimme vuonna 2023 lukuisia kohteita ympäri Suomea, kiitos kuuluu meidän asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.
13 Dec, 2023
Hyvin tehty ulkomaalaus suojaa rakennusta säävaihteluilta ja pidentää sen elinikää.
13 Dec, 2023
Kyllä, hirsitalon voi maalata, mutta on tärkeää ottaa huomioon joitakin seikkoja, jotta maalaus sujuu onnistuneesti ja talon luonnollinen kauneus säilyy. Hirsitalon maalauksessa täytyy huomioda monia seikkoja ja siksi on oleellista, että hirsitalon maalaus suoritetaan huolellisesti ja ammattilaisen ohjeilla. Olemme kasanneet hirsitalon maalausta varten tietopankin. Jokaisen otsikon alta saat avattua lisätietoa, alla sinulle 10 vinkkiä hirsitalon maalaukseen.
Talon maalaus on tehtävä noin 10 vuoden välein.
07 Mar, 2022
Lue täältä miksi talon maalaus on järkevää ja kannattavaa. Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää jos heräsi kysyttävää.
tiilikaton pinnoitus
16 Feb, 2021
Lue lisää tiilikaton pinnoituksesta ja maalauksesta.
23 Nov, 2020
Talon julkisivu vaatii tasaisin väliajoin huolenpitoa, jonka lisäksi sen maalaus tulee ajankohtaiseksi noin joka viidestoista vuosi. Sopiva maalausväli riippuu paljolti myös siitä, ovatko talon ulkopintojen huoltotoimenpiteet olleet säännöllisiä. Muita seinän maalaustarpeeseen olennaisesti vaikuttavia seikkoja ovat muun muassa seinän altistuminen auringolle, lähellä kasvava puusto ja kasvillisuus sekä taloa ympäröivän ilmaston kosteus. Toki seinäpinta voi olla maalauksen tarpeessa jo ihan vain aikaisemmin tehdyn heikon maalivalinnan tai huolimattomien työtapojen ansiosta. Myös olemattomat pohjatyöt ennen maalausta ajavat seinäpinnan huutamaan uutta maalipintaa ennenaikaisesti. Aina työn tekijä ei edes tiedä tekevänsä jotain väärin tai jättävänsä olennaisia osia työvaiheista huomioimatta maalausprojektin aikana. Tämä on sääli siinä vaiheessa, kun vaivalla seinään sivellyn maalin huomataankin lohkeilevan ennen aikojaan seinältä. Avaimet onnistuneeseen ja laadukkaaseen lopputulokseen piilevätkin siis kokonaisuuden hallinnassa ja oikeissa valinnoissa läpi koko maalausprojektin. Lopputuloksen epäonnistumiseen johtava ratkaiseva siirto voi tapahtua missä tahansa projektin vaiheessa, jos maalari ei ole täydellisesti tehtäviensä tasalla. Tietotaitoa maalarilta tarvitaan aina erilaisten seinäpintojen erityispiirteiden laajasta tuntemuksesta maalien kemiallisen koostumuksen ja oikeiden työvälineen valintoihin asti. Maalarin lisäksi hyvässä ammattiorganisaatiossa tukena toimii myös osaava työnjohto- ja suunnittelutiimi. Moniulotteisen asiantuntijaporukan ansiosta virheiden mahdollisuus on pieni ja peruuttamattomilta takaiskuilta vältytään. Asiakas siis saa arvoa tilaamalleen työlle myös riskittömyydestä laadukkaan ja huolellisesti toteutetun lopputuloksen lisäksi. Ammattitaidolla toteutettu projekti on takuun kattava ja huolettomia vuosia talon ulkopinnalla on taatusti edessä vähintään maalinvalmistajan lupaaman ohjemaalausvälin verran. Suomessa talon maalaus tapahtuu käytännössä huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana, jolloin säät ovat optimaaliset maalin levittämiseen ja kuivuminen tapahtuu turvallisissa olosuhteissa. Päivätöissä olevalle ihmiselle talon maalaus vaatiikin yleensä kesäloman ja pienen talkooporukan. Usein juuri nämä seikat ovat myös niitä maalausurakkaa siirtäviä tekijöitä. Joko kesäloman vietto jossain muualla kuin telineillä keikkuen houkuttelee enemmän, tai sitten talkooväkeä on vaikea kerätä kokoon samanaikaisesti. Näin urakka siirtyy vuodesta toiseen ja tarvittavien pohjatöiden määrä kasvaa samalla tasaiseen tahtiin. Ajoissa ja tehokkaasti hoidettu maalaustyö onkin usein sekä rahallisesti että talon ulkopinnoille se kaikista paras vaihtoehto. Myös kotitalousvähennys toimii hyvänä kannustimena taistelussa asuintalojen vääjäämättä kasvavaa rakennusvelkaa vastaan. 
Lisää viestejä
Share by: